• images
  • 3:36 pm
  • images
  • No Comments.

Tipovi ličnosti u studentskom organizovanju

Svako, ko je makar samo prišao bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi od Kosovske Mitrovice do Subotice, zna da je jedini način da popravi svoj položaj u lancu ishrane Profesor – Asistent – Šalterska službenica – Portir – Spremačica – Spremačicin stari džoger – Fekalije iz wc-a – Fekalije iz wc-a na spremačicinom starom džogeru – Student,  da se studentski organizuje! Zajebi savete matoraca da redovno ideš na predavanja, da učiš tokom cele godine a ne samo pred ispit i da se smeškaš profesoru. Ćale, da je znao šta valja, ne bi otplaćivao kredit na Zastavu 10 i imali biste fasadu na kući, a kanalizaciju u dvorištu. Znači bato, prvom prilikom uleti klizećim u studentsku organizaciju koja se najbolje kotira kod tebe na faksu, potpiši se tamo gde treba i gledaj kako ti se život menja iz korena! Možda čak i postaneš nešto od sledećeg:

 

1. GLAVNI

 

The Man. Alfa i Omega. Službeno lice. Sa njim nema zajebavanja. Ustvari ima ga najviše, ali nikad kada je prisutan, jer je egocentrična ljudska slina koja će gledati kad-tad da ti ga utera do balčaka. Student Prodekan, Predsednik studentskog parlamenta, Predsednik studentske organizacije, Predstavnik studenata u Savetu fakulteta, Predstavnik studenata u Nastavno-naučnom Veću Fakulteta, Predstavnik studenata u poljoprivrednoj zadruzi, sve je bio, a male su šanse da neće biti ponovo. Pobegao od kuće iz okoline Ljiga, zato što ga niko normalan nije ozbiljno shvatao, na fakultet, da izuči škole i nabije čobanima na nos diplomu profesora filozofije, ali usput shvatio da je bolja fora da komplekse leči na neke druge načine. Na pozicije stigao što laktanjem i ubadanjem kolega u leđa, što starom i proverenom strategijom pregovora sa dekanatom: „Sve ste Vi u pravu, i uopšte nije puno 60 bodova i Kuperov test za upis na samofinansiranje, ali studenti su nezahvalna bagra i teraju me da Vam podnesem ove zahteve…“ Mada, nije sve tako crno, za par godina će se ubaciti kao službenik u neko javno preduzeće, kenjaće kako je ova Bolonja govno, da su današnji studenti k’o kurac, da je on svoj fakultet završio sa mlađane trideset i tri i da su to bili dani…

 

2. ZAUZET LIK

 

Neku funkciju ima, boktepita koju. Vazda je sa nekim fasciklama, vazda negde žuri, vazda neki projekti, vazda neka putovanja, vazda neki seminari. O studentskom trošku, naravno! Pola čovek – pola provizija. Kada ti popiješ piće na žurci fakulteta, njemu ide deo. Kada ti ideš na studentsku ekskurziju, njemu ide deo. Kada ti overiš semestar, njemu ide deo. Kada budu uveli plaćanje ulaza na fakultet, pogodi kome će ići deo? Sa profesorima je na Ti, sa asistentima je na mršupičkumaterinukaćemonapivo. Ima svog lika u Jungle Tribe-u/Modeni/Balkan Fun-u, kod kojeg na slavi sedi na čelu stola, gađa staramajku pivskim čepovima i prstenjači mu ženu. A kako i ne bi, kad se zbog njega pojelo više ćevapa u motelu Predejane nego zbog Mirka Alvirovića. Dobar je sa strankama, kako levice tako i desnice. Vodio studente na “Šetnju za Evropu” a bogami i na “Kosovo za Patike” miting. Za par dina eto njega u Skupštini pored Dinkića, vazda neke fascikle, vazda negde žuri, vazda neki projekti, vazda neka putovanja, vazda neki seminari.

 

3. AMBICIOZNI & PERSPEKTIVNI LIK

 

Baš se vratio sa Erasmus razmene iz Brna. Prosek 9.6. Juri papire za Dansku dogodine. Zabole ga. Mogao bi on da se iscima i da ova priča oko studentskog organizovanja i liči na nešto korisno i smisleno. Zabole ga. On je tu da bi imao čime da popuni CV. Mogao bi on nekad i da podeli neku skriptu sa kolegama. Zabole ga. Mogao bi nekad i da priča o nečemu što nema veze sa njegovim novim sajtom za komparaciju medijske slike zemalja Istočne Evrope. Zabole ga. Ubeđen je da ga po završetku studija čeka asistentsko mesto na katedri. Zabole ga. Sledi razočarenje i štrajka za veš oko grede u špajzu kad to mesto dobije sisata koleginica koja je išla na vanredne konsultacije kod profesora na gajbu. Zabole ga.

 

4. DEVOJKA

 

Ona dolazi iz provincije. U veliki grad. Da studira. Jeeej! Ne zna baš šta je to studentsko organizovanje i čemu to služi, ali nije joj ni bitno. Sve je vodilo ka tome da će redovno završiti fakultet i da nikada neće ni saznati. Onda su je koleginice zvale na humanitarnu žurku „Slatkiš za osmeh samohranih majki nerotkinja“ svog faxa. Tamo je, posle dve sangrije i obećanja da će joj sledeće godine srediti da bude sama u sobi u domu, dobila pregled krajnika od Glavnog. Jeeej! Promena situacije za 360 stepeni, što bi rekao Džole Džogani. Sad je sve zanima i sve zna. Odgovor na svako pitanje, postavljeno i nepostavljeno. U svakoj raspravi najglasnija, valjda ona zna, nju jebe Glavni. Ona je urednik studentskih novina, organizuje tribine, vodi debatnu i dramsku sekciju. Ona je administrator na FB grupi fakulteta, ona pravi evente, šalje pozivnice. Ona se razume, ona zna! Nju jebe Glavni.

 

5. MATORI LIK

 

Dedi su na upisu priznali nekoliko ispita što je položio kod Arhimeda

Malo njih zna šta on zapravo studira, a još manje koliko stvarno ima godina. Neki tvrde da je tu od osnivanja fakulteta, drugi da je još duže. Znan pod mnogim imenima Ćale, Deda, Legenda, Starina, Krka. Omiljen međ’ studentskom populacijom, redovan na svim žurkama, putovanjima i pivima iza trafike. Beskrajni izvor korisnih informacija, mudrosti, anegdota i pošalica. Ima neku šljaku sa strane i fino mu je. Završava šta god treba, od gudrovine i kamagre do semeringa za Ladu, samo ne svoj fax. Za par godina će i dalje biti tu gde jeste i biće mu fino.

 

6. RANDOM LIK

 

Najrasprostranjenija vrsta od svih. Da je pas, bio bi labrador. Nit’ smrdi, nit’ miriše. Mediokritet. Što i nije tako loše. Kreće se sa još par drugara identičnih osobina. Tu je da nosi stolove kad se daje krv. Da viče na demonstracijama. Da lepi plakate za tribinu. Da hvata krv kad se kolje. Uvek vedar, uvek raspoložen, uvek daje uslov za budžet. Ima par besplatnih pića na žurkama i popust na ekskurzije. Nekad mu overe semestar preko reda. Za par godina će biti inženjer i srediće Glavnom da radi kao portir kod njega u preduzeću.

Šuja

Šuja

Hejter po rođenju, sve ostalo igrom slučaja.
Šuja

Latest posts by Šuja (see all)

Tromentari

comments