Sledim svoj san…

Ovaj tekst objavljujemo uz dozvolu Pokreta malih ljudi Srbije. Prethodno je objavljen ovde.

 

Svako od nas ima svoj san. Neko želi da postane ovo, neko želi da postane ono, a san Tomislava Šarca, sedamnaestogodišnjaka iz slavonskog sela Strizivojna kod Đakova je na prvi pogled običan, ali to je samo na prvi pogled. Njegov san je itekako poseban.

Tomi kao i svi ostali njegovi vršnjaci radi sve što rade i oni. U svoje slobodno vreme igra fudbalicu, svira harmoniku i sintizajzer, a po njegovim rečima najviše posle sporta voli da igra igrice na kompjuteru. Zbog svojih zdravstvenih problema ne ide u školu, ali nedostatak svog obrazovanja nadoknađuje svakodnevnim usavršavanjem putem interneta. Rođen je sa ahondroplazijom, a ahondroplazija je glavni i osnovni krivac zašto je Tomi danas sa svojih sedamnaest godina visok svega 130cm.

 

Tomi 1

U vremenu kada je izašao film „Bićemo prvaci sveta“ koji govori o sjajnoj jugoslovenskoj košarkaškoj generaciji koja je u uzbudljivoj završnici pobedila do tada neprikosnovene Amerikance formirao se i san mladog Tomislava.
„Bez obzira što ne živimo više u zajedničkoj državi Jugoslaviji, momci i devojke sa izrazito niskim rastom mogli bi da naprave zajedničku reprezentaciju na sledećim Svetskim igrama osoba niskog rasta 2017. godine i pokušaju u timskim sportovima da se domognu pobedničkog postolja. I sami znate da je ovo podneblje rasadnik sportskih talenata, tako da verujem da i među nama osobama niskog rasta ima nekih novih sportskih junaka, heroja. Svestan sam da mi nikad nećemo dosegnuti popularnost kao Dražen Petrović, Divac, Kukoč… ali verujem da i znam da moji drugari imamo talenta, znanja i volje da budemo neki novi prvaci na našim igrama.“ – samouveren je Tomi.

 

Tomi 2

Svetske sportske igre osoba niskog rasta održavaju se svake četiri godine kao i Olimpijada. Sportisti iz celog sveta takmiče se u više sportskih disciplina: atletici, plivanju, badmintonu, boćanju, benč presu, stonom tenisu, streljastvu, streličarstvu i mnogim drugim pojedinačnim sportovima, a od ekipnih tu su fudbal, košarka, odbojka i dvoranski hokej.
„Moj san je da se mi iz regiona (Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije), koji se o Igrama u Holandiji dogovaramo već duže vremena napokon okupimo, odradimo pripreme na kraju 2015., 2016. i na početku 2017. i na Igre odemo zdravi, pravi i nadasve spremni. Ja verujem u svoje snove i znam da ako odemo na Igre da se nećemo vratiti bez odličja.“ – ovim rečima završio je Tomi.

 

Tomi 3

Latest posts by Redakcija (see all)

Tromentari

comments