• images
  • 6:10 pm
  • images
  • 2 Comments.

Simbioza urbane Novosađanke i njenog psa

Simbioza je međusobno dejstvo dve različite vrste organizama koje žive u bliskoj zajednici dug vremenski period od uspostavljanja zbog koristi barem jednog od njih. U simbiozi veći od organizama je obično domaćin, a drugi je PARAZIT ili mutualist. – WIKIPEDIA.

 

Simbioza jedne prosečne novosadske devojke i njenog psa je pojava koja više nije retkost i može se videti sve češće i češće, svuda i u svakoj prilici.

Naime, jedna prosečna urbana Novosađanka, pored štikli, plastičnih noktiju i  veštačke boje kose mora imati i psa. To je jednostavno must have ove sezone, da se izrazim kao ona kurvaaaah što smara sa odećom i nabija komplekse svim osobama ženskog pola koje zarađuju manje od Slavice Đukić Dejanović.

Odnos čoveka i njegovog četvoronožnog pratioca, građen hiljadama godina, ušljokičen je i naparfemisan jednostavnom potrebom vlasnice da bude primećena i da pokaže kravama za susednim stolom kako je ona „fensi, moderna i kul“ poput neke Paris Hilton, Jelene Karleuše ili Beyonce… Njoj pas ne treba da pomaže u svakodnevnim aktivnostima i olakša život u teškim trenucima. Njoj ne treba čuvar poseda ili zaštitnik. Ne.Njoj treba modni detalj za proleće – leto 2014.

paris hilton

Da, od ovoga je počelo…

Pas ja postao simbol prestiža, isto kao markirana torba, Iphone ili skupi par cipela. Degradiran  na puki modni detalj, on ne postoji kao živo biće sa potrebama i osećanjima. Ne. On je tu da ide lepo uz nove farmerice i minđuše, on je tu da upotpuni sliku na fejsu i da mami poglede kad se šeta Zmaj Jovinom nedeljom popodne.

Kućni ljubimac kao kategorija više ne postoji u glavama naših sugrađanki. Jednaki član domaćinstva koji doprinosi svojim radom na ovaj ili onaj način danas je tu da isprobava modne kombinacije, da ide po pet – shopovima između frapuchina u pet friendly kafićima. Pas je tu da se vodi kod frizera, nikako sama da mu skrati dlaku ili očetka krzno, da isproba efekte na Instagramu  i skuplja lajkove.

vlasnik idiot

Ne krivite mene, pripadam idiotu…

Njegove potrebe su u drugom planu. Šetaće se onda kada gazdarici to odgovara, ići će u na kej da se istrči kada svi idu na trčanje, jer čemu pas ako ga niko neće videti? Svaka njegova igračka i trčanje po kući mora biti snimljeno i okačeno na net, jer za drugo i ne služi?

Rasa se ne bira na osnovu potreba i životnih navika vlasnika, geografskih odlika i klime. Rasa  se bira na osnovu saveta iz modnog magazina! Ovog meseca je moderan nemački špic, prošlog je bio maltezer, sutra se možda čivava vrati u modu, ko zna?

Ona ne zna da pas ne može da se prehladi ako mu pokisne krzno i da nema potreba da mu kupuje džemper od kašmira. Ona nema blage da je vrlo ponižavajuće za psa svo to titranje, tepanje i brisanje nosa. Ona nema pojma da pas može i da pojede nešto što nije obeleženo sa Eukanuba.

E sad, kako se pas tu oseća? Da li to što neko sputava instinkte koji čuče hiljadama godina u njegovom genetskom kodu njemu smeta? Da li to što se istrči dva puta mesečno i što mu se posvećuje pažnja samo kad treba neko drugi da ga vidi ikoga zanima? Nasmeši se Anastazija, ova slika ide za profilnu.

maltezer pred ogledalom

Sramota me pred samim sobom…

I na kraju se postavlja pitanje:  Ko je u ovom odnosu veći organizam, a ko PARAZIT?

 

 

Šuja

Šuja

Hejter po rođenju, sve ostalo igrom slučaja.
Šuja

Latest posts by Šuja (see all)

Tromentari

comments