• images
 • 4:36 pm
 • images
 • No Comments.

Kako da prepoznate lažne profile na FB

Verujem da danas većina vas koji koristite fejsbuk znate da postoje lažni profili, a neki su i vlasnici istih. Takođe, dobar deo naroda ne zna kako da razlikuje pravi profil od lažnjaka –  zato imamo slike raspečenih američkih pornićarki po imenu Biljana Biljanović iz Beograda sa po ‘iljadu lajkova i komentarima tipa: “Prelepa si devojka!”, “Uf mačko pa od ovog može da se rikne he he!” ili stara dobra: “POCEPO BITE KO SVINJA MRSAN DŽAK!” Ovo uputstvo će vam pomoći da se ne upecate k’o neki, pa pošaljete “Biljani” neke slike koje ne bi trebalo ni da vam padne na pamet da napravite, a kamoli da završe kod sredovečnog geja koji vodi njen profil. Elem, uputstvo je kratko i ima puno slika, pa mislim da neće biti problema oko primene istog.

 

Zbog čega postoje lažni profili?

 

Lažni profili se koriste za reklamiranje proizvoda ili usluga, prikupljanje ličnih podataka, špijuniranje i za slične vidove prevara. Sa druge strane, neki ljudi prosto vole lažno da se predstavljaju, žele da osete kako je to živeti kao osoba drugog pola makar i virtuelno ili je jednostavno u pitanju kakav perverznjak budala. Najčešći tip lažnog profila je onaj gde se na profilnoj slici nalazi neka mega-dobra riba sa nabudženim sekundarnim polnim odlikama (sise, guzica i to) u, što bi se reklo, provokativnoj pozi.

 

Kako prepoznati lažni profil?

 

Mi imamo pravilo – ako deluje kao lažni profil, verovatno i jeste. Šujica ne voli pravila pa se jednom tako upecao i posle optužio Kostu da mu je zavuk’o, ali to je druga priča. Elem, prvi nagoveštaj da je u pitanju lažni profil može biti mali broj fotografija i ličnih podataka. Ovi profili su često popunjeni raznim reklamnim postovima i pozivima na žurke ili stranice koje nude razne stvari od kojih se može zaraditi, a čisto radi reda ponekad ubace neku pesmu sa YouTube-a ili kakav status što navodi na bludne misli tipa:

“Moram da ti priznam da me loze POLICAJCI,pendreci,lisice,uniforme,lanci,ne ukljucujem zmigavce ni farove nocu……:-)))))))))”.

Bože svašta…nego, osobe iza ovog tipa lažnog profila se trude da lajkuju najstereotipnije “ženske” sadržaje, ono – cipele, garderoba, kozmetika, nokti ovi, nails oni, kao i neka napucana mesta za izlaske (mada se većina ni toliko ne potrudi). Zajednička karakteristika gotovo svih lažnih profila jesu lažne profilne slike – uglavnom su fotke maznute sa neta, često i sa drugih profila. Ovo je ujedno i najlakši način da provalite lažni profil. Evo kako mi to:

 • Otiđite na sporni profil

LP 1

 • Postavite kursor na sliku, kliknite desnim dugmetom miša i odaberite opciju “Open image in new tab”.

LP 2

 • Slika će se otvoriti u novom tabu (jezičku) i izgledaće kao na prikazu ispod. Zatim iskopirajte URL (adresu) slike koja se nalazi u pretraživaču (gornji deo ekrana) 

LP 3

 

 

 • Otvorite Gugl i kliknite na “slike” odnosno “images” (šta god da vam piše tamo gde pokazuje strelica).

 LP 4

 • Potom kliknite na sliku fotoaparata na sredini ekrana

 

 LP 5

 

 • Ubacite iskopiranu adresu (URL) i kliknite na “search”

LP 6

  • Na osnovu rezultata koje dobijete lako ćete utvrditi da li je profil koji proveravate lažan odnosno da li je data profilna slika preuzeta sa interneta ili zaista pripada osobi sa pomenutog profila, odnosno da li vas neko zajebava il’ od zbilje hotuje. U ovom slučaju mislimo da je presuda jasna:
  • LP 7

 

Eto, toliko od nas za ovaj put – ako mislite da bi valjalo, a vi podelite sa drugima.

Latest posts by Redakcija (see all)

Tromentari

comments