• images
  • 1:31 pm
  • images
  • No Comments.

Jebi se, Švarcenegeru!

Čitam juče tekst izvesne gospođe Katarine, naslovljen “Jebi se, Sindi!“, o tome kako je, nekada čuvena manekenka, Sindi Kraford, upropastila čitave generacije mladih devojaka postavivši nerealne standarde lepote – standarde koje te devojke nikada nisu mogle niti će ikada moći dostići. I kao, posle svih tih godina uništavanja ženskog samopouzdanja samim svojim postojanjem, pojavi ti se Sindika, sada već žena u godinama, na fotografiji na kojoj se ne samo vide, već su i namerno naglašene sve njene fizičke nesavršenosti. I sada sve one devojke koje su verovale u ideal ženske lepote koji je modna industrija plasirala preko Sindi i njenih koleginica, prikladno nazvanih super-modeli, padoše ničice pred srčom od svojih snova što pukoše pod težinom jedne fotografije. I što je najgore, sad gospođa Kraford, po mišljenju autorke, prodaje neku intelektualnu priču, pa još truća o tome kako žene treba da budu zadovoljne sobom i svojim telom onakvim kakvo jeste.

Sedim tako i razmišljam o svom odrastanju, o svojim mladalačkim uzorima, o tome na koji su način uticali na mene, na moje razmišljanje i razvoj i dođe mi tako da napišem ovo malo reči.

 

Sindi


Kako je nije sramota da tako ostari, a na reklami je rekla da neće

Počeo bih ovako – jebi se, Švarcenegeru! Tolike godine si mi nabijao komplekse svojom uber-ljudskom građom, svojim isklesanim trbušnjacima, impozantnim grudima čiju je formu malo ko posle tebe uspeo da dostigne, tvojim bicepsima veličine dečje glave…gledao sam te u Terminatoru, u Komandosu, u Konanu, u Predatoru,…gledao te i zamišljao kako ja jednom rukom nosim ono deblo na ramenu, a drugom motornu testeru, pa kako mlataram onim sečivom od dvajes’ kila takvom lakoćom kao da je od šperploče i odrubljujem glave i udove sektašima koje ni smrt nije mogla da uplaši, ali se od mene usraše, pa kako kroz zid ulećem u policijsku stanicu, a svi oni policajci pucaju u mene, a meni ništa i onda odem kući i popravim svoju kibernetičku ruku šrafcigerom…a onda sam saznao da je to sve bilo nestvarno…fikcija, da je to sve bio proizvod Holivuda u cilju zgrtanja što više novca od naivnog naroda. A dok mi je došlo iz dupeta u glavu, ja već potrošio godine i godine na treninge, odricao se sve one mrsne hrane koju volim, pare umesto na pivo u izlasku bacao na još jedan mesec članarine u teretani, ustajao u cik zore da idem na trčanje, legao pre babe od umora posle napornih treninga. I onda saznam da je sve to bio film…

 

Švarcika


Zbog njega sam živeo u zabludi da ću treningom i pravilnom ishranom postati kralj varvara!

 

Hajdemo sad ozbiljno…

Hvala ti Arnolde do neba! Zbog tebe sam poželeo da od metiljave lenštine kakav sam bio napravim muškarca, uz sve stereotipe koji prate pojam “muškarac” – neko ko je snažan, ko nije cava, ko je sposoban da odbrani svoje bližnje i sebe…hvala ti što si stvorio ideal koji nikada nisam uspeo da dostignem, ali sam stremivši ka istom postigao više nego što sam mislio da bih ikada bio sposoban. Hvala ti što sam zbog tebe zavoleo treninge, što sam uvek sebe terao na jedno ponavljanje više, jedan korak više, jedan metar dalje i što sam tu upornost projektovao i na sva ostala polja u svom životu. Hvala ti što si me naterao da shvatim da su ograničenja samo u glavi i da je “nedostižno” samo druga reč za “mrzi me da se cimam toliko”. Hvala ti što bi se ja od pre dvadeset godina apsolutno oduševio da mogu da vidim sebe kakav sam danas. E, tako.

Realno, da li shvatate da je starenje jedan normalan i neizbežan proces u životu svakog živog bića? Da li shvatate da u ovom konkretnom slučaju pričamo o modelima, odnosno osobama čiji je posao da vam prodaju lepotu kao proizvod – preko garderobe koju nose, krema koje reklamiraju, proizvođača šminki čije su zaštitno lice? I na kraju, da li je moguće da u 21. veku vi niste čuli za Fotoshop i uopšteno obradu fotografija? Ako vam je sve ovde navedeno strano, nemojte ni čitati dalje – nema svrhe.

 

Hi Men


A tek ovaj što mi je nabio komplekse!

 

E sada, pošto sam ovo rekao, postavio bih pitanje svim tim devojkama i ženama kojima su Sindi i njene koleginice upropastile mladost svojim izgledom: zbog koga ste vi to htele da budete idealne?

- Zbog muškaraca?

Pa vidite ovako – ako vam je bio cilj da vam glavni adut u lovu na mužjake bude telo, onda ni ne zaslužujete više od plitkoumnog krkana sa mozgom adolescenta. S druge strane, takvim svojim stavom vi svodite muškarce na dvonožne zveri vođene isključivo instinktima, a onda se iznenadite kada upravo takav primerak privučete.  Nisu svi muškarci isti, samo je takva vaša ciljna grupa. Posebna kategorija su udavače. Ovakvih devojaka znam više nego što bih voleo: mega-riba, ide redovno u teretanu, hrani se zdravo, vozi rolere, generalno vodi računa o sebi…dok se ne uda. E, kada je ona ulovila svog momčila – oj livado, oj zelena! Daj burek, daj picu, daj pravu kolu a ne ono ziro sranje – kakav mrtvi kros fit, kakav steper, kakve majčine! I onda kada momčilo krene da vaćari mlađahnu sekretaricu što vozi rolere i pazi šta jede, onda “nasankane” sirotice suze rone što su skotu dale najbolje godine svog života.
Drage vi – ako ste trenirale, odricale se nezdrave hrane i loših navika samo da biste namamile tipa pred oltar – onda ste vi pokretna laž i trebalo bi da vas je sramota zbog toga. Nije vama Sindi kriva, kriv je onaj ko vas je vaspitao da je u redu lagati.

- Zbog sebe?

Veliki respekt za sve one devojke koje vode računa o sebi zarad sebe – najiskrenije ovo kažem. Međutim, mnoge ženske osobe će reći: “Ne sređujem se ja zbog muškaraca, već zbog sebe”. E ovo nikada neću skapirati. Ja kad hoću da se osećam prijatno, ja obučem samo donji deo trenerice i hodam bos po kući – ti, fiktivna ženska osobo,  izgleda obuješ štikle, uvučeš se u tri broja manje farke, navučeš Celine majčicu, ispeglaš kosu, namažeš facu sa 250 dinara šminke i sedneš da čitaš “50 nijansi – siva “.
Hajde sada ozbiljno – ti potrošiš tri sata na pirlitanje kako bi sebi bila lepa? Tebi je potrebno da šminkom, odećom i raznim dodacima (trepavice, nokti, mider, puš-ap grudnjak, umetci, štatijaznamštajoš…), od sebe napraviš drugu osobu kako bi se dobro osećala u sopstvenoj koži? Srećo, ti da lepo o tome popričaš sa nekim ko ima diplomu za te stvari (i blokče sa receptima za šarene pilule).

- Zbog društveno prihvatljivog šablona?

Ako ne želite da napuštate udobnost kalupa, kako mislite da nekome budete jedinstvene? Ako emulirate imidž i stajling privlačnijih ženskih primeraka kako ne biste zaostajale za ostatkom kopi-pejst ekipe, nemojte se čuditi ako muškarac kojeg osvojite posle nekog vremena reši da vas zameni novijim modelom, sa savremenijom dodatnom opremom.

Možda vam zvuči neverovatno, ali većini muškaraca vaš izgled nije presudan. Da, privlače nas lepe žene, ali harizmatične nas zadrže kraj sebe. Ako je lepota sve što imate da ponudite, pomirite se sa činjenicom da će nas preoteti neka manje lepa devojka sa, recimo, više smisla za humor. Shvatite da je jednom normalnom, neiskompleksiranom,  emocionalno zrelom muškarcu (a pretpostavljam da takvog tražite), bitnije da kraj sebe ima ženu sa karakterom nego pokretnu lutku za prikazivanje po gradu.
Istina je – mi se možda ložimo na modele, ali se zaljubljujemo u osobe.

Deda

Deda

Pripovedač, fejsbučilo i komedijaš. Povremeno uleće u probleme stvarnog sveta.
Deda

Latest posts by Deda (see all)

Tromentari

comments