• images
  • 12:58 pm
  • images
  • No Comments.

Cvrčak i Mrav – Troblog verzija.

Danas sam nešto razmišljao o detinjstvu. Ono, šta se gledalo, šta se nosilo, šta su nam pričali… Nindža kornjače, pelene i ne znam zašto, ali Basna o Cvrčku i Mravu.

Znate ono, cvrčak po imenu Cvrčak i mrav koga svi zovu, pogodićete kako, Mrav.

Prvi ‘ladi džajsone cele letnje sezone, ne radi ništa, spava do dva popodne, lenjivac i drkadžija. Bleji na Štrandu preko dana, uveče se ogrebe za po koje pivo, udara malo u gitaru za ekipu na Keju, uzme dim ili dva kad ima čega. Riba ko salate, sve bi sa muzičarem i bonvivanom, to uvek pali… Onda prođe summer time when the living is easy, dođe neka jesen, tu se još i nekako ogrebe za pljuge i kuntanje, žeton za menzu i točeno na nekoj žurci. Navata nešto na kojoj brucošijadi i opet lepo. E onda stiže zima, duga i hladna… Svi nešto uče, niko nema dinara, na Keju duva vetar, niko ni da te opsuje. Žicka se sa Blekijem kod Miletića, spava u pothodniku, ili u Ribaru – ako ga čika Pera pusti. Uglavnom, padne na dno kace, i sad, zavisi od verzije, ili osvane jednog jutra u hronici pod naslovom „Još jedna žrtva niskih temperatura – Vučić nije stigao iz Feketića, Nole se rasplakao“ ili ga Mrav pusti na gajbu dok ne krene sezona na fontani kod Bajića, pa sve ponovo.

cvrcak

Ko me tero, da te volim, ko me teeeero…

Mrav, sa druge strane, ima malo drugačiju priču. Vredan momak, poštenjačina kakve nema. Preko leta, od ponedeljka do subote, pomera neke džakove preko zadruge za malo manje od crvene na deset sati lomljenja kičme.

cement

Još samo pola šlepera i pauza!

Budi se pre Gorice i Dragana, a leže posle Dnevnika. Na Štrand ide jednom u dve nedelje, pošto svakog drugog vikenda deli flajere u centru na +60oC u hladu. Što se Keja i Dunava tiče, na njih ima pogled samo iz zaparene i znojavim penzionerima nakrcane jedanaestice kad ide i vraća se sa šljake. O sesu da ne pričamo – od kad je komšija zaključao WiFi i na tom polju kuburi pa ga na PornHubu više i ne viđaju. S’ jeseni kad bagrem opadne, od kinte što je uštekao preko leta uplati overu semestra, fotokopira skripte, kupi nove New Balance i možda mu pretekne da uplati net pa da skine paučinu sa Bobana. Kako dođe januar, njemu hladno nije! Na budžetu je pa ga i prijave ne koštaju puno, od stipendije plati dom i menzu, skripte ima, ne boli ga glava. I opet imamo dve verzije završetka.
A) Pusti Cvrčka da prespava koju noć, podgreje mu sarme što je ostalo od Nove godine i uleti mu za pljuge i tiket
B) Napravi se mutav, ko fol ne poznaje ga, ode svojim putem, i jebe mu se tačno što je Cvrle postao reklama za antifriz.

Manje više je pouka bila, radi ko konj stalno, čak i kad ti se ne radi, pa će ti biti do jaja i živećeš bezbrižno do kraja života. A ovi što stalno nešto pevaju i glume boeme će, kad karma zakuca na vrata, da zavise od tebe radnog, vrednog i pametnog. Ili tako nešto. E pa flauta rođaci, ni kurca od te priče u stvarnom životu!

Da je Lefonten imao imalo sluha za stvarnost ne bi umro na ulici ispred nekog bircuza sa praznim unučićem Simex votke u ruci pa toliko i o tome.

Elem, priča bi išla nekako ovako…

Cvrčak bi se sa jeseni prijavio na neke Zvezde Granda, talenat za pevanje kakav jeste, prošao bi do finala, snimio CD i pičio od Oftenbacha do Malih Vlaha za 500e + bakšiš po nastupu za veče. Šmekerica kakav jeste, a znamo da jeste, verovatno bi skidao klitorise sa revera i plodio više nego Miki Manojlović u svim filmovima zajedno! U periodima dokolice i slobodnog vremena raspada se na splavu, šmrče koks sa Milijem u separeu i prstenjači Miu Borisavljević.

splavovi su meka i medina

Splavovi su Meka i Medina!

Ili bi se prijavio u omladinu neke stranke na vlasti, blagoglagoljiv kako mu je evolucija dala, upada u šemu kao pokrajinski poslanik ili u neko javno preduzeće. Kola službena, hasa se po restoranima, piju se kokteli po skupovima. Leti je na brodu, zimi je na bordu. U periodima dokolice i slobodnog vremena raspada se na splavu, šmrče koks sa Bajatovićem u separeu i prstenjači Miu Borisavljević.

A šta nam radi naš vredni Mravonja u ovom otrežnjenju stvarnosti? Pa ono, plate od zadruge nema pošto je direktor preduzeće oterao na doboš još u avgustu… Za overu i skripte je pozajmio pa sad šljaka treću smenu u kafani, gde ga drka ko kako stigne za neku mizeriju + procenat, da bi to vratio. Profesor je tog septembarskog dana došao friško razveden i vidno našljokan na ispit pa je oborio celu grupu i direktno se ovom posrao na budžet, dom, stipendiju i život u globalu. Po ceo dan mu iskaču slike Cvrčka, što sa nekih postera, što sa malog ekrana, samo mu produbljujući agoniju bitisanja. Ko za kurac, kad je jednog dana izlazio iz Univera, Kimi, Deki i Baki sa Detoša ga presreli kod Pilota, opljačkali, išutirali i izboli, onako iz dosade, i ostavili da iskrvari na pločniku. The end.

 

E sad, šta je poenta? Jebiga, ako si Mrav, džaba ti to što možeš da podigneš 10x svoje težine i što si vredan i pun volje za radom i životom. Ti si mrav i apsolutno zavisiš od čizme sa kojom nikako ne možeš biti u raspravi niti je pobediti. Sad, da li je ta čizma figurativna ili krajnje realna, tebi ne menja situaciju puno. Kako god da se okreneš, dupe ti je pozadi.

jbg rodjaci

A jebiga, pa nisam ja to pisao…

A ako si Cvrčak, jebe ti se tačno – evolutivnom ili sudbinskom lutrijom su ti karte dodeljene tako da ti med sa lopate pada. Svi žele da te čuju, u selu ili u gradu, svi se oduševe tvojom pesmom, iako svi cvrčci na svetu zvuče isto i nijedan sem lepog glasa i stasa nema šta drugo da ponudi.

Šuja

Šuja

Hejter po rođenju, sve ostalo igrom slučaja.
Šuja

Latest posts by Šuja (see all)

Tromentari

comments