• images
  • 6:14 pm
  • images
  • No Comments.

Crtani filmovi na kojima smo odrasli – Alternativa style!

Odrastanje u Srbiji 90-ih godina je bilo prepuno prepuno izazova na koju god stranu si odlučio da pogledaš. Ćale u šoku jer ga je udario tek prvi talas spoznaje kako je živeti u Slobinom socijalizmu bez imalo primesa Titovog komunizma, keva pizdi jer sa ćaletovom platom mora da bira da li će da kupi toalet papir ili kore za pitu sa sirom (burek je s mesom!!!!) a ti ne znaš još šta ćeš sa sobom. Roditelji nemaju para da ti po ugledu na zapadnjačku kulturu obezbede reket pa da u praznom bazenu besumučno lupaš lopticu o zid (o da, insinuirao sam na Anu Ivanović, ne diramo više Noleta), plus što je ćale prepoznao dripca u tebi koji bi reket koristio da devojčice mlati po dupetu. Realno si još mali da ti se u ruku turi pivo, iako bi to ispunilo dan veoma lako. I zbog toga su uradili ono što se činilo kao najlogičnija opcija – posadili su te ispred malog ekrana.

E sad, televizijske sadržaje u Srbiji 90-ih godina je najbolje uporediti sa onim što izađe iz čoveka kada pretera na slavi. Naziru se komadi mesa, sve je to jako šareno, ali kada se baci pogled izaziva mučninu. Tako je makar bilo u 90 posto situacija. E sad onih 10 posto dobrih stvari jesu predstavljali – crtaći. I to ne mislim na klasične crtaće poput Duška Dugouška, Pink Pantera, Nindža Kornjača i sličnih (svaka čast na sinhronizaciji našim legendarnim glumcima, Nada Blam za predsednika!), nego na malo alternativnije animirane filmove. Srbija kao Srbija , u svemu kasnimo, pa je tako bio slučaj i sa crtanim filmovima. Tokom 90-ih godina kod nas su se emitovali crtaći koji su nastali 80-ih godina. Ali nema veze. Ti crtaći opšte sa majkama crtaća koji su nastali u deceniji posle njih! I to lagano. Nežno. Prvo ih drže za ruku, pa ih vode u bioskop, i onda ih odvedu u stan i zaključaju vrata. Sve u svemu, da ne dužim priču, prisetio sam se par crtaća na kojima sam ja odrastao i koji su me donekle učinili čovekom koji sam danas ( lenj, ciničan, ali volim šegu i pošalicu).

Da krenemo lagano:

 

Saber Rider

Dovoljno je reći JEBENI KAUBOJI U JEBENOM SVEMIRU! Pa sve što sam u životu hteo je da imam metalnog konja koji može da leti! Toliko sam bio zaluđen da kada mi se ćale par puta obratio sa „Konju!“ mislio sam da mi je pazario dorata, pa ga vabi. O, kako sam se zajebao. Elem, kao što rekoh, radnja crtaća je smeštena u daleku budućnost, u kojoj se grupa likova uz pomoć nekih svemirski uniformi i specijalnih vozila bori protiv vanzemaljaca. Moglo bi se reći da je ovo neka vrsta svemirskog vesterna. Nije ni čudo što sam se tako lako posle navukao i na „Firefly“ .

 

Denver the Last Dinosaur

Da li je bilo šta drugo moglo bolje da opiše osamdesete od dinosaurusa koji nosi cvidže za Sunce, vozi skejt i svira električnu djitru? Mislim da nije. Suština ovog crtaća – tinejdžeri pronalaze jaje dinosaurusa i z njega se izleže rokenrola Denver! Glam rok, ali za decu! Ovaj crtać i nije toliko često emitovan na televiziji, ali svaka videoteka koja drži do sebe je imala kopiju ovog francuskog crtaća. Kada danas pogledam intro za ovaj crtani film prva osoba na koju pomislim jeste Kiki Lesendrić – došao je iz praistorije i misli da je kul. S tim što je Denver stvarno bio kul.

 

Barnyard commandos

Ili, kako su naši preveli, “Gice komandosi”. Šta bre samo Gice, gde su Ovnovi?!! Uvek sam njih nekako više gotivio. Radnja ovog francuskog crtanog filma (opet Francuzi, pa posle neka kažu da nam Francuzi nikada ništa dobro nisu doneli) se dešava na farmi na kojoj gice i ovnovi svakodnevno ratuju jedni protiv drugih, pokušavaju da pokažu da su oni dominantna vrsta na farmi. Uvek su imali neke zajebane spravice koje su koristili. Naravno, sve dok ne dođe vreme ručka, onda sve svoje nesuglasice ostavljaju sa strane i kreće sprdnja za astalom. Zvuči poznato? Ako niste skapirali zašto je to tako, da vam pomognem – Ovaj crtani film treba koristiti kao vodič za početnke o odnosu na srpskoj političkoj sceni. Dobro natovljenih prasića, kao i ovaca za šišanje ima koliko hoćeš.

 

Granzort

Ovo bi se moglo nazvati prvim anime crtaćem koji je došao na naše prostore. Znate ono, japanski crtać, čudno nacrtani likovi, čudni dijalozi, često na granici bizarnosti. ALI IMA ROBOTE!!!! Priča koja je ispričana 1000 puta, prosečan klinac saznaje da je on odabran za borbu protiv sila zla, dobija svog robota i u svakoj epizodi ispička zlikovca! I ovaj crtani film je bio retkost na našim malim ekranima, pa se moralo ići do videoteke po kasetu. Tako je bilo dok ćale nije otkrio čari piraterije, pa sam ubrzo imao svoju kopiju koju sam puštao dok se kaseta nije izlizala. Tek posle jedno hiljadu gledanja sam skapirao da ja njih ništa ne razumem, ali zar je to bitno? DŽINOVSKI ROBOTI!!!!

 

Cadichon

I za kraj sam ostavio najtužniji crtani film ikada snimljen. Zajebi onaj “umočiću” crtać, ovo je majka svih mogućih depresivnih momenata mog detinjstva. Da je ovaj crtać pevač, bio bi Toma Zdravković. Da je ovaj crtać selo u Vojvodini, bio bi Titel. Jednostavno, ne može tužnije. Priča prati magare po imenu Kadišon, koje u životu ima sreće kao da je u prethodnom životu bilo Staljin. Taman kada mu krene u životu, nešto se pojavi da ga usere. Bukvalno je tako. Kada pomisli da je našao dom – izbace ga, kada misli da je našao mirnu livadu – napadne ga medved, kada pokuša da prespava u mlinari – progoni ga veštica. Na ovaj crtać sam naišao opet pre nekoliko godina, pre toga sam ga totalno potisnuo. I onda sam shvatio da Kadišon nije ništa slagao. Kadišon smo svi mi i sve nas život konstantno jebava. I konstantno ispadamo magarci.

 

 

Koji crtani filmovi su obeležili vaše detinjstvo? Koji su ostavili trajne posledice na vama? Da li sam neki zaboravio? Oglasite se u komentarima.

Kosta

Kosta

Po sopstvenom mišljenju, od kontempliranja napravio umetnost. Tematike koje se nalaze u njegovoj glavi ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju. Kažu ljudi da je duhovit.S vremena na vreme stavi nešto na papir. Relativno kasno je otkrio vinjak - tek tada je shvatio šta znači izraz "živeti rokenrol"
Kosta

Latest posts by Kosta (see all)

Tromentari

comments